Začini koji čine curry ☆ Curry spices

by - 19.9.09

Curry spices by Laka kuharica

Ovdje su samo neki od začina koji čine mješavinu za curry:

Kardamom je jedan od najegzotičnijih i najcjenjenijih začina. jedinstvene je arome, okusa , veličine i boje. Bio je poznat već u Perziji, a prije više od 3000 godina došao je u Evropu. Koristili su ga stari Grci i Rimljani, prvenstveno u izradi parfema.
Danas se najviše koristi u Indiji i na Bliskom istoku kao dodatak riži, voću, pekarskim proizvodima, različitim slasticama, kavi, a također i mesu. U Njemačkoj, Rusiji, i Skandinaviji najčešće se koristi u pripremi slastica, a u Francuskoj i SAD-u njegovo se eterično ulje koristi u proizvodnji parfema.

Crni kardamom cijenjen je zbog svojeg dobrog okusa i arome. Mahune biljke koriste se kao začin, slično kao i mahune zelenog indijskog kardamoma, no okus je drastično drugačiji. Za razliku od zelenog kardamona, ovaj začin se rijetko koristi u slatkim jelima. Njegova okus i aroma po dimu proizlaze iz tradicionalne metode sušenja mahuna na otvorenom plamenu.
 
Sjemenke celera hrskave su teksture i profinjenog okusa, toplog i pomalo gorkog. Dobivaju se iz biljke Apium graveolens, koja je član obitelji peršina i uzgaja se uglavnom zbog sjemenki. Sjemenke celera često se koriste u njemačkoj, talijanskoj, ruskoj i azijskoj kuhinji. Koristi se za kiseljenje raznog povrća, dodaje se jelima na žaru jelima od povrća, salatama, kruhu, juhama i umacima na bazi rajčice.

Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka, koristili su je stari Egipćani, Rimljani i Grci. U antici i u azijskim zemljama komorač je bio cijenjen zbog svog okusa sličnog anisu, ali i zbog ljekovitih svojstava. U Grčkoj je bio simbol uspjeha, dok se u Indiji koristio kao dodatak jelima i kuharski začin. Rimljani su uživali jesti njegove listove, korijenje i sjemenke u salatama i kruhu. Vjerovalo se da plaši vještice, pa su ga za Ivanjske noći vješali na ulazna vrata. Preporuča se kao protuotrov.

Piskavica je ime koje dolazi iz latinskog foenum-graecum, a znači "grčka sijena". Zove se još i "jarčev rog" zbog karakteristicnog mirisa, a i zato što je seljaci u Francuskoj i njemačkim zemljama mješaju u kašu ili varivo za jaču muškost. Jedan je od najstarijih začina koje je poznavao čovjek. Stari Egipćani koristili su ga kao hranu, lijek i sastojak za balzamiranje.
 


Češnjak je poznat kao začin za razna jela, a priznata su mu i ljekovita svojstva.



Đumbir se uzgaja stoljećima, odavno se koristi pri kuhanju, ali i u medicinske svrhe. U Evropu je došao u 9. stoljeću i jedan je od najstarijih neevropskih začina poznat u zapadnoevropskim zemljama. Posebno je omiljen bio u Engleskoj gdje se još od srednjeg vijeka posluživao na stolu uz sol i papar, kao osnovni začin. U 19. stoljeću rado su ga miješali u pivo, a takvo pivo i danas se može naći u sjevernim dijelovima Evrope. No posebnost đumbira je upravo u toj noti Dalekog istoka, egzotike i neobičnosti koja ga još uvijek razdvaja od udomaćenih, mediteranskih začina.
 
Papar, sasvim opravdano, naziva i "kraljem" začina. Najstariji je i najpoznatiji začin na svijetu. Poznavali su ga još i stari Grci, koji su ga, uz dodatak hrani, koristili i kao lijek. Rimljani su ga stavljali gotovo u svako jelo, pa i u mlijeko, med i kolače. Jedno vrijeme papar je služio i kao platežno sredstvo. U srednjem vijeku je, uz sol i ocat, bio najrašireniji dodatak hrani, usprkos njegovoj visokoj cijeni koja je dosezala i trotjednu poljoprivrednu nadnicu za pola kilograma papra.

Šafran ima jedinstvenu aromu koja određuje karakterističan okus tradicionalne španjolske paelle iz Valencije, talijanskog rižota, jela od janjetine i piletine, francuske riblje juhe, indijskih slatkih umaka…
U kulinarstvu se šafran koristi od 10. stoljeća prije Krista. Bio je omiljeni začin Feničana čiji su ga trgovci nosili na svim svojim putovanjima. Stari Grci i Rimljani koristili su ga za parfimiranje kupki.
 

Tamarind ili Indijska datulja vjerojatno potječe iz tropske Afrike ili južne Azije jer spontano raste po čitavoj Indiji. Tamo se oduvijek koristi i nezaobilazni je začin velikog broja jela. Koristi se i kao pulpa i kao koncentrat soka za pripremu osvježavajućih napitaka, ribljih i drugih profinjenih jela.


Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja. Već odavno je poznato da posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.


Chili papričice potječu iz Meksika gdje su se uzgajale još prije 9000 godina. U Evropu ih je donio Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Magellan je chili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima. Chili papričice koriste se kao hrana i začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.
 
Korijander potječe sa Sredozemlja, ali danas je raširen u svim kuhinjama svijeta. Okus sjemena korijandera slatkast je i podsjeća na naranču, a dodaje se (božićnim) kolačima, voćnim salatama, ali i u ratatouille. U azijskoj kuhinji je puno više cijenjen nego u evropskoj.



Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.